Yuva kurmanın başlangıcında, gerekli işlemleri başlatmak için çiftlerden herhangi birinin ikametgahının bağlı bulunduğu evlendirme memurluğuna birlikte başvururlar. Çiftlerden herhangi birinin ikameti başka bir ilde ise, o ilin evlendirme memurluğundan izin belgesi alınması gerekmektedir. 

Gerekli Belgeler ve Genel BilgilerKadın ve erkeğin nüfus cüzdanı asılları ile ön-arka fotokopileri, Kadın ve erkeğin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünden alınmış nüfus kayıt örnekleri,(ilk başvuruda zorunlu değildir. İlgili evlendirme müdürlükleri gerek duyduğu takdirde taraflardan talep edebilir)

Sağlık raporu formları ile evlendirme dairesinin bulunduğu bölgedeki ilgili sağlık kuruluşuna gidilerek gerekli testler yaptırılıp onaylatılır.(Sağlık raporu formları evlendirme dairesinden temin edilir.) Bütün evraklar tamamlandıktan sonra nikah için çiftler birlikte müracaat ederek günleri belirlenir.Evlendirme memurluğunun bağlı bulunduğu belediyenin gelir müdürlüğü veznesine harç yatırılır.

Çiftlerden birinin ikametgahının geçerli olduğu belediyeye ilk başvuru yapılmak zorundadır. Eger çiftler nikahlarını başka bir il ya da ilçede kıydırmak istiyorsa;  bağlı bulundukları belediyeye başvurarak izin belgesi almak durumundadır. Çiftler izin belgesi ile nikahlarını kıydırmak istedikleri il/ilçe evlendirme memurluklarına başvurabilir.  Oda nikahlarında evlilik cüzdanı ücreti ve ilgili belediyenin belirlediği bazı harçlar talep edilir.

17 yaşını bitirmiş 18 yaşından gün alanlar için anne ve babadan alınan muafakatname ve  18 yaşından küçük olanlar için aile Mahkemesinden evlenme izni almak zorundadır, Önceki evlilik işleminin sonlanmasının ardından yeni evlilik için 300 günü geçme zorunluluğu bulunan kişiler için aile mahkemesinden alacakları iddet müddeti kararı gerekmektedir. Türkiye’de bir Türk vatandaşı ile bir yabancı uyruklu veya aynı devlet vatandaşı olmayan iki yabancı uyruklu, yetkili Türk evlendirme memuru önünde evlenebilir. Başvurular,  evlendirme memurluğunca kabul edilir.

Yabancı uyruklu tarafın bağlı olduğu konsolosluktan evli olmadığını belirten Türkçe “Evlenme Ehliyet Belgesi” alınmalıdır. Evlenme ehliyet belgesinin alınması için evlendirme memurları yabancı devlet başkonsoloslukları ile doğrudan yazışma yapabilecekleri gibi, taraflar da bu belgeleri temin edebilir.Aynı devlet vatandaşı olan yabancı uyruklular, kendi kanunlarınca yetkilendirilmiş Türkiye’deki temsilcilikleri önünde evlenebilecekleri gibi Türk makamları önünde de evlenebilirler. Hazırlanan evraklar ile ilgili belediyenin evlendirme memurluğuna başvuru yapıldığında, evlendirme işlemleri bu birim tarafından gerçekleştirilir.

Evlenmenin ikamet edilen yerden farklı bir yerde yapılabilmesi için; evlendirme memurluğuna teslim edilen başvuru dosyanın incelenmesi sonucunda evlenmeye engel bir hali bulunmadığı ve belgelerinin tam olduğu anlaşılan çiftlere, istekleri durumunda evlenme beyannamesinin izin belgesi onaylanarak verilir. Bu belgeyi alan çiftler yurt içinde veya dışında evlendirmeye yetkili makam huzurunda, ayrıca bir dosya düzenlenmesine gerek kalmadan evlenebilir.

Evraklar altı ay için geçerlidir.